Zo maak je een elektromotor

 

       

Een kern van koperdraad wordt een elektromagneet als er stroom door gaat lopen. Deze magneet reageert met een permanente magneet waardoor de spoel begint te draaien: de elektromotor is gemaakt! 

Stroom 'vloeit' door de spoeldraad en maakt een elektromagneet. een kant van de spoel wordt noordpool, de andere kant wordt automatisch zuidpool.  De permanente magneet (op de bodem van, en in het bekertje) trekt de tegenovergestelde pool aan en stoot dezelfde pool af. Dit aantrekken en afstoten zorgt ervoor dat de spoel gaat draaien.    

Een andere manier om te beschrijven wat er gebeurd: de permanente magneet oefent een kracht uit op de elektrische kracht die door de spoeldraad 'vloeit'. Als de winding in verticale richting wijst zijn de krachten op de onderkant van de spoel het grootst en in tegengestelde richting. Hierdoor ontstaat een draaikracht: de spoel wil wegdraaien van de permanente magneet:

 

Wat heb je nodig:

*    Een staafmagneet (de docent geeft deze in bruikleen)

*    2 grote paperclips

*    een stukje hout (ongeveer 100 x 80  mm)

*    600 mm geïsoleerd koperdraad of wikkeldraad

*    plastic tape

*     voeding

*    2 experimenteerdraden

*    2 krokodillenklemmen (bij de docent)

*    schuurpapier

*    2 draadnagels (voor de batterijhouder)

*    hamer

 

Wat moet je doen:

 

     

Wikkel het geïsoleerde draad zo'n 4 tot 4x rond een bezemsteel.

De uiteinden zijn ongeveer 30 mm lang

schuur een uiteinde rondom kaal

schuur het andere uiteinde alleen aan de bovenkant kaal (om een aan/uit te maken: deisoleerde kant geeft geen stroom door, de kale kant wel)

Nu weer je hoe groot de spoel is en kun je op het plankje de draadnagels met de paperclips bevestigen. De spoel moet zeer soepel kunnen draaien EN RECHT HANGEN

Als de spoel goed in evenwicht hangt en soepel kan draaien, bevestig je de experimenteerdraden aan de draadnagels met klemmen.

Zet een kleine spanning op de nagels en draai de spoel met de hand rond. Kijk goed of er vonkjes zijn. Alleen dan gaat er elektriciteit door de spoel.

Als dit het geval is, houdt je de magneet bij de spoel en ga net zo lang zoeken totdat het magneetveld van de magneet, het veld van de spoel beïnvloedt. Dan zullen de twee gaan samenwerken en zal de spoel uit zichzelf gaan draaien.

Het is een precies klusje en zal niet direct lukken...

Deze motor kan ook gebruikt worden om te laten zien hoe een generator werkt: in plaats van een batterij kan er een voltmeter worden bevestigd. Als de spoel dan handmatig wordt rondgedraaid, zal de wijzer, van de voltmeter, bewegen.

 

(klik op het plaatje om de motor van Patrick uit klas 3t te zien draaien)

 

contact: info@techna.nl

hans oostendorp stoommachine GL KB BB leerweg elektriciteit stroom spanning snelheid proeven natuurkunde techniek docent vmbo mavo vbo leerlingen kelvin celsius fahrenheit dichtheid massa mars volume brug motor constructie mir ruimte tandwielen regenboog licht laser straling atoom practicum maan zon planeten aarde saturnus zon elektromagnetisme elektromotor pascal magneet dynamo boiler ampere volt newton kracht hefboom moment onderwijs wps vernieuwde basisvorming lts vmbo les basisschool watt volt ohm spanning orkaan weer wolken rontgen licht kleur energie techna natuurkunde techniek scheikunde kinderen kids kidz werkstuk eenvoudig nieuwe manier van lesgeven presentatie powerpoint proef hersenknerser hotpot vraag vragen opdracht opdrachten schakelingen batterij schakelaar elektriciteitscentrale serie parallel componenten weerstand leerling meester klas les aantekeningen examen eenvoudig nask leraar lerares docente kerndoel competenties pdf 4e klas 3e 2e 1e belgie start profieldelen vernieud keuzedelen competentie