Saturnus

Saturnus is de Heer der Ringen. In de Romeinse mythologie was Saturnus de god van de landbouw.

Het woord "zaterdag" is afgeleid van Saturnus

 

Hij behoort tot de vier reuzenplaneten, vanaf de zon is het de zesde planeet. 's Nachts is Saturnus goed te zien met het blote oog. Ook al is Saturnus heel wat minder helder is dan Jupiter, kun je het verschil met de sterren goed zien: de planeet "fonkelt" niet. De ringen zijn het grootste en mooiste kenmerk. Saturnus werd eigenlijk al in in 1610 door Galileď ontdekt. Jammergenoeg had Galilei geen telescoop die sterk genoeg was. Hij dacht dat het manen waren. De Nederlander Huygens ontdekte (1656), dat het ringen waren.

Saturnus is bijna twee keer zo ver van de zon verwijderd als Jupiter.

Tussen de ringen zit zich een opvallende opening. Deze werd door de in Italië geboren Fransman Cassini ontdekt, en naar hem genoemd (Cassini-scheiding). De in 1997 gelanceerde sonde Cassini kreeg ook zijn naam. Deze sonde moet de grootste maan van Saturnus onderzoeken. Deze heeft als enige een atmosfeer, die op die van de aarde zou kunnen lijken.

Men hoopt door het onderzoek aanwijzingen te krijgen voor de ontwikkeling van onze eigen planeet. Saturnus heeft de meeste manen. Tot nu toe werden 22 manen ontdekt. Er zijn er waarschijnlijk nog meer. Saturnus heeft voor zijn baan om de zon bijna 29,5 jaar nodig. De gemiddelde afstand tot de zon bedraagt bijna 1,5 miljard kilometer. De draainelheid is bijna even hoog als die van Jupiter. Een dag op Saturnus duurt ongeveer. 10 uur en 25 minuten.

Evenals bij Jupiter draaien lichte en donkere wolkenbanken rond de planeet. Op Saturnus stormt het nog veel erger dan op Jupiter. De winden razen dicht bij de evenaar met snelheden van meer dan 2000 km/h over de planeet. De temperaturen in deze stormachtige atmosfeer liggen rond de –180 °C.

De massa van Saturnus is 95 keer groter dan die van de aarde. Zijn dichtheid is echter kleiner dan die van water. Daarmee is hij de enige planeet in het zonnestelsel die op water zou kunnen drijven.

Behalve Saturnus hebben ook de andere drie grote planeten Jupiter, Uranus-, Neptunus-ringen maar geen van die ringenstelsels is zo indrukwekkend. Vanaf de aarde zijn drie ringen te zien. Vier andere ringen werden door ruimtesondes ontdekt. De deeltjes, waaruit het ringsysteem samengesteld is, bestaan uit gesteente en ijs. Heel lang geleden is een oermaan waarschijnlijk te dicht bij de planeet gekomen en toen door de sterke zwaartekracht vermorzeld.

 

Activiteiten

1)  Wat gebeurd er als je Saturnus in een enorme bak met water zou gooien?

2)  Wat is er zo bijzonder aan Saturnus?

3)  Op welke dag in de week kun je het beste naar de planeet zoeken?

klik op de aarde: naar startpagina 'planeten'

 

hans oostendorp stoommachine GL KB BB leerweg elektriciteit stroom spanning snelheid proeven natuurkunde techniek docent vmbo mavo vbo leerlingen kelvin celsius fahrenheit dichtheid massa mars volume brug motor constructie mir ruimte tandwielen regenboog licht laser straling atoom practicum maan zon planeten aarde saturnus zon elektromagnetisme elektromotor pascal magneet dynamo boiler ampere volt newton kracht hefboom moment onderwijs wps vernieuwde basisvorming lts vmbo les basisschool watt volt ohm spanning orkaan weer wolken rontgen licht kleur energie techna natuurkunde techniek scheikunde kinderen kids kidz werkstuk eenvoudig nieuwe manier van lesgeven presentatie powerpoint proef hersenknerser hotpot vraag vragen opdracht opdrachten schakelingen batterij schakelaar elektriciteitscentrale serie parallel componenten weerstand leerling meester klas les aantekeningen examen eenvoudig nask leraar lerares docente kerndoel competenties pdf 4e klas 3e 2e 1e belgie start profieldelen vernieud keuzedelen competentie