Neptunus

Neptunus, blauw als de zee, en dat is meteen de reden voor zijn naam.

Na z'n ontdekking, in 1846, gaf men hem dan ook deze naam, naar de Griekse God van de Zee. Het koude en winderige Neptunus is de achtste planeet in het zonnestelsel. De plaats van Neptunus in ons zonnestelsel werd al berekend voordat hij echt werd ontdekt. Het was bekend, dat Uranus geringe afwijkingen in zijn baan vertoonde. De reden voor deze afwijkingen kwamen door de invloed (aantrekkingskracht) van een ander zeer groot hemellichaam in de buurt.  

De Brit Adams en de Fransman Leverrier berekenden in het midden van de 19de eeuw, dat een ander hemellichaam deze baanverschuivingen moest veroorzaken. De aanwezigheid en baan van Neptunus waren dus al bekend, voor de planeet zelf was ontdekt. In het jaar 1846 lukte het de Duitser Galle tenslotte, de planeet op de berekende plek te ontdekken.

Andere gegevens werden pas geleverd door de vlucht van de ruimtesonde Voyager 2 in 1989. De doorsnede van de evenaar is iets minder dan 50.000 km. Bij een gemiddelde zonneafstand van 4,5 miljard kilometer heeft Neptunus 164,8 jaar nodig voor zijn omloop om de zon. In tegenstelling tot Uranus werden duidelijke structuren in de atmosfeer vastgesteld. Er is bijvoorbeeld de Grote Donkere Vlek, Heel veel, eneorme stormen, zo groot dat de aarde er makkelijk in zou passen. In de stormen werden windsnelheden van meer dan 2000 km/h gemeten. In de dichte atmosfeer van Neptunus is dit bijna de geluidssnelheid. Tegelijkertijd is Neptunus daarmee de meest stormachtige planeet in het zonnestelsel. Neptunus straalt 2,5 keer zoveel warmte uit als hij van de zon ontvangt. Hij moet dus zelf heel erg heet zijn. Het is de vierde planeet met ringen. Er cirkelen acht manen om de planeet, waarvan Triton de koudste plek in het hele zonnestelsel is.

Activiteiten

1) Hoelang duurt een jaar op Neptunus?

2) Wat is er zo bijzonder aan de ontdekking van Neptunus?

3) Waarom is de naam Neptunus gekozen voor deze planeet?

klik op de aarde: naar startpagina 'planeten'

 

hans oostendorp stoommachine GL KB BB leerweg elektriciteit stroom spanning snelheid proeven natuurkunde techniek docent vmbo mavo vbo leerlingen kelvin celsius fahrenheit dichtheid massa mars volume brug motor constructie mir ruimte tandwielen regenboog licht laser straling atoom practicum maan zon planeten aarde saturnus zon elektromagnetisme elektromotor pascal magneet dynamo boiler ampere volt newton kracht hefboom moment onderwijs wps vernieuwde basisvorming lts vmbo les basisschool watt volt ohm spanning orkaan weer wolken rontgen licht kleur energie techna natuurkunde techniek scheikunde kinderen kids kidz werkstuk eenvoudig nieuwe manier van lesgeven presentatie powerpoint proef hersenknerser hotpot vraag vragen opdracht opdrachten schakelingen batterij schakelaar elektriciteitscentrale serie parallel componenten weerstand leerling meester klas les aantekeningen examen eenvoudig nask leraar lerares docente kerndoel competenties pdf 4e klas 3e 2e 1e belgie start profieldelen vernieud keuzedelen competentie