De straalmotor

 

Wat heb je nodig?

een "Kerstmolentje" uit de doos met Kerstspullen

waxinelichtje of kaarsen

lucifers

Steek de kaarsen aan en het molentje gaat draaien. Dat komt door de hete lucht van de kaarsen. 

Bovenin het molentje zit een schijfje met een aantal vinnen. Die willen opzij gaan door de hete lucht. Daarom gaat het molentje draaien.
Dat wieltje met vinnen kun je ook een turbine noemen. 

 

Een straalmotor werkt ongeveer hetzelfde als een raketmotor. De straalmotor blaast ook aan één kant hete gassen uit. Net als de raket wil hij daarom één kant op.
Maar er is wel een belangrijk verschil:  De straalmotor haalt de zuurstof uit de lucht. Daarom moet hij ook lucht aanzuigen. Dat doet hij aan de voorkant.
Die lucht wordt samengeperst in de compressor.
Dan komt de samengeperste lucht in de verbrandingskamer.
Omdat de lucht in de verbrandingskamer erg heet is geworden, is het gas of de lucht groter geworden aan de achterkant dan toen het er aan de voorkant inging: het volume is groter geworden. Daarom wil de straalmotor één kant op.

Een straalmotor ziet er uit als een lange buis met allemaal draaiende vinnen. Die zitten allemaal op een as en die as die draait weer in lagers voor en achter in het apparaat. 

De lucht wordt aan de voorkant, bij de draaiende ventilatorschoepen aangezogen door de compressors. Die bestaan uit heel veel kleine vinnen op schijven. Ze draaien heel snel rond. Ze zuigen de lucht aan en persen die in elkaar, net als de fietspomp dat doet.
Dan komt de samengeperste lucht in de verbrandingskamer.
Daar wordt brandstof ingespoten en in brand gestoken. 

De hete gassen laten de ventilatorturbines draaien. Omdat de turbine door een as verbonden is met de compressor, gaat die weer draaien.
En zo heb je een kringloop gekregen!
De hete gassen die in de lucht worden geblazen, duwen het vliegtuig waar ze aan zitten, vooruit. En niet zo zachtjes ook! Bovendien maakt het heel veel lawaai.

contact: info@techna.nl

hans oostendorp stoommachine GL KB BB leerweg elektriciteit stroom spanning snelheid proeven natuurkunde techniek docent vmbo mavo vbo leerlingen kelvin celsius fahrenheit dichtheid massa mars volume brug motor constructie mir ruimte tandwielen regenboog licht laser straling atoom practicum maan zon planeten aarde saturnus zon elektromagnetisme elektromotor pascal magneet dynamo boiler ampere volt newton kracht hefboom moment onderwijs wps vernieuwde basisvorming lts vmbo les basisschool watt volt ohm spanning orkaan weer wolken rontgen licht kleur energie techna natuurkunde techniek scheikunde kinderen kids kidz werkstuk eenvoudig nieuwe manier van lesgeven presentatie powerpoint proef hersenknerser hotpot vraag vragen opdracht opdrachten schakelingen batterij schakelaar elektriciteitscentrale serie parallel componenten weerstand leerling meester klas les aantekeningen examen eenvoudig nask leraar lerares docente kerndoel competenties pdf 4e klas 3e 2e 1e belgie start profieldelen vernieud keuzedelen competentie