Mercurius
Mercurius, boodschapper van de goden
(Mercurius is genoemd naar de Romeinse god van de handel)
Hij staat met een gemiddelde afstand van 57,9 miljoen kilometer het dichtst bij de zon. Met een doorsnee van 4.880 km is Mercurius de op één na kleinste planeet van het zonnestelsel. Alleen Pluto is nog kleiner. Mercurius is ongeveer 3x lichter dan de aarde.
Mercurius doet er 88 aarddagen over om rond de zon te draaien. Een jaar op Mercurius duurt dus 88 aarddagen.
In de 19e eeuw werd de baan van Mercurius nauwkeurig bestudeerd. Die baan leek niet helemaal mooi ovaal om de zon te zijn.
Omdat de baan niet klopte met dat wat Newton had bedacht, dachten ze dat er nog een planeet moest zijn die dichter bij de zon stond. De naam voor die planeet was al bedacht: Vulcanus. Via de Relativiteitstheorie van Einstein (een van de beroemdste theorien van Einstein) werd het raadsel opgelost: Doordat Mercurius zich zo dicht bij de Zon bevindt zal het licht dat vlak langs de Zon komt enigszins van baan veranderen.
De eerste nauwkeurige onderzoeksresultaten bracht de ruimtesonde Mariner 10. Deze passeerde de planeet in 1974. Volgens die gegevens lijkt het oppervlak op dat van de maan. De atmosfeer is heel dun. Mercurius is de eerste planeet vanaf de zon. De temperatuur kan daarom oplopen tot wel 430 °C terwijl het ook -180 °C kan worden. Dus als de Friezen nog een Elfstedentocht willen, dan moeten ze daar maar heen gaan.
Het oppervlak van Mercurius is erg heuvelachtig, sommige heuvelruggen zijn honderden kilometers lang en meer dan drie kilometer hoog. Sommigen snijden door de kraterringen en andere delen van het oppervlak op zo een manier dat zij waarschijnlijk gevormd zijn door samentrekking van het oppervlak. Men vermoed dat het oppervlak van Mercurius.
Zichtbaarheid ’s morgens en ‘s avonds
Omdat Mercurius dichtbij de zon staat, kun je Mercurius maar slecht zien. Hij is alleen kort voor zonsopgang en kort na zonsondergang te zien. Mercurius is dikwijls zichtbaar met een verrekijker en zelfs met het blote oog.
Daar waar wij wonen is de planeet het best in het voorjaar 's avonds en in de herfst ’s morgens te zien. Mercurius doorloopt net als Venus en de maan van de aarde verschillende fases (schijngestalten), van nieuw-Mercurius tot vol-Mercurius.
Een foto van de zon met daarin "de vlek" aan de rand van de zon is Mercurius
(foto gemaakt 7 mei 2003)
Ongeveer tien à twaalf keer per eeuw komt de planeet Mercurius voor de zon. Met een telescoop is hij dan als kleine zwarte schijf tegen de achtergrond van de reusachtige ster te zien.
De vorige overgang van Mercurius (zo wordt dit genoemd) vond in november 1999 plaats.
Activiteiten
1) Waarom is de boodschapper van de goden een goede bijnaam?2) Welk raadsel loste Einstein op?
3) Je hebt kunnen lezen dat Mercurius 3x lichter is dan de aarde. Kun je nu uitrekenen hoe groot jou gewicht op Mercurius is.
klik op de aarde: naar startpagina 'planeten'
hans oostendorp stoommachine GL KB BB leerweg elektriciteit stroom spanning snelheid proeven natuurkunde techniek docent vmbo mavo vbo leerlingen kelvin celsius fahrenheit dichtheid massa mars volume brug motor constructie mir ruimte tandwielen regenboog licht laser straling atoom practicum maan zon planeten aarde saturnus zon elektromagnetisme elektromotor pascal magneet dynamo boiler ampere volt newton kracht hefboom moment onderwijs wps vernieuwde basisvorming lts vmbo les basisschool watt volt ohm spanning orkaan weer wolken rontgen licht kleur energie techna natuurkunde techniek scheikunde kinderen kids kidz werkstuk eenvoudig nieuwe manier van lesgeven presentatie powerpoint proef hersenknerser hotpot vraag vragen opdracht opdrachten schakelingen batterij schakelaar elektriciteitscentrale serie parallel componenten weerstand leerling meester klas les aantekeningen examen eenvoudig nask leraar lerares docente kerndoel competenties pdf 4e klas 3e 2e 1e belgie start profieldelen vernieud keuzedelen competentie |