Maan lander
President Kennedy had in een toespraak gezegd dat voor 1970 de eerste Amerikaanse astronaut zou wandelen op de maan. Dit is ook gebeurd.
De machine die 2 astronauten (de 3e bleef in de Apollo rondjes draaien om de maan) naar de maan moest brengen heette de LM.
De Apollo maanlander is één van de vreemdste vliegmachines die ooit gebouwd is. Het is dan ook een uniek apparaat. Gemaakt om mensen op een andere planeet te laten landen.
Het ontwerpen en bouwen van de maanlander was een van de meest interessante en tegelijkertijd moeilijke opgaven van het Apollo-project. Ook al kon er nog geen meter mee worden gevlogen,
het ontwerp veranderde in zeven jaar steeds. Ook het inwendige veranderde vaak zo snel dat de vluchtsimulator waarin de astronauten trainden steeds enkele versies achterliep.
De astronauten waren nauw betrokken bij het ontwerp. Zij hadden allen de beschikking over een eigen straalvliegtuig om snel te kunnen reizen tussen de verschillende fabrieken die onderdelen voor de LM (Lunar Module) maakten.
(het uiteindelijke ontwerp)
De blauwe driehoeken in de foto hieronder zijn de ramen waar de astronauten door naar buiten kunnen kijken als ze achter hun dashboard staan.
Behalve de gele stangen waar ze zich aan vast kunnen houden, bestaat de rest van de wanden vooral uit instrumenten en schakelaars. Onder in het middenpaneel de stuur- en navigatiecomputer. Midden bovenaan zit de telescoop zodat de bemanning naar buiten kan kijken om via de boordcomputer en de sterren hun plaats in het heelal te bepalen.
Opdracht
1) Jij gaat op de maan wonen. Hoe gaat jouw huis er uit zien? Verklaar je tekening(en) met een uitleg van tenminste 40 woorden.
2) Na de eerste maanlanding zijn er nog andere maanlandingen geweest. Wanneer was de eerste precies? Hoeveel maanlandingen zijn er geweest?
3) Hoe heette de eerste mens op de maan?
contact: info@techna.nl
hans oostendorp stoommachine GL KB BB leerweg elektriciteit stroom spanning snelheid proeven natuurkunde techniek docent vmbo mavo vbo leerlingen kelvin celsius fahrenheit dichtheid massa mars volume brug motor constructie mir ruimte tandwielen regenboog licht laser straling atoom practicum maan zon planeten aarde saturnus zon elektromagnetisme elektromotor pascal magneet dynamo boiler ampere volt newton kracht hefboom moment onderwijs wps vernieuwde basisvorming lts vmbo les basisschool watt volt ohm spanning orkaan weer wolken rontgen licht kleur energie techna natuurkunde techniek scheikunde kinderen kids kidz werkstuk eenvoudig nieuwe manier van lesgeven presentatie powerpoint proef hersenknerser hotpot vraag vragen opdracht opdrachten schakelingen batterij schakelaar elektriciteitscentrale serie parallel componenten weerstand leerling meester klas les aantekeningen examen eenvoudig nask leraar lerares docente kerndoel competenties pdf 4e klas 3e 2e 1e belgie start profieldelen vernieud keuzedelen competentie |