Kometen en meteoren

 

 

Kometen

Kometen zijn enorme, vuile sneeuwballen die aan de verste rand van het zonnestelsel ontstaan. Nog voorbij de planeet pluto bevinden zich miljarden kometen. Soms raakt  er een van zijn plek gestoten en gaat richting de zon.

De beroemdste komeet is de komeet van Halley. De engelse geleerde Halley had ontdekt dat elke 76 jaar dezelfde komeet werd gezien. Hij voorspelde dat men een komeet zou zien in 1759. Halley heeft het bewijs van zijn gelijk, helaas,  niet meegemaakt.

Deze komeet zit in een baan rond de zon: De baan duurt 76 jaar. In 1986 heeft men de komeet voor het laatst gezien. Op de aarde kun je kometen herkennen omdat ze op een ster lijken met een staart.

Men denkt dat het ook deze komeet was die "boven het stalletje van het kindje Jezus" straalde.

 

Dit is een opname van de komeet Halley. Je ziet hoe duidelijk het licht aan de hemel is.

 

Meteoren

Meteorieten zijn brokstukken van bijvoorbeeld  de oppervlakte van een planeet of  komeet. Als ze door de dampkring op aarde terechtkomen, zijn ze meestal niet groter dan een vuist. 

Tijdens het vallen door onze dampkring verbrandt een groot deel van de meteoriet, waardoor er  weinig van overblijft. Dit verbranden zien wij als een vallende ster: een korte lichtflits die zich heel snel verplaatst. 

Rond 14 augustus is ieder jaar een meteorietenregen te zien. Sommige meteorieten komen op aarde terecht. Hieronder een foto van zo'n stuk steen uit de ruimte. De aarde gaat dan doorvele brokstukken die door het heelal zweven. De brokstukken die in onze dampkring komen, worden dan verbrand. Rond 14 augustus zie je op een mooie heldere nacht elke 5 minuten wel een vallende ster.  

Soms is een inslag groter. Er viel 20.000 jaar geleden  een meteoriet van 1,3 km doorsnede op aarde. Dit zou een reden voor het uitsterven van de dino's kunnen zijn...

 

Hieronder een enorm brokstuk van een steen die niet op een planeet is neergestort maar z'n rondjes blijft draaien rond die planeet.

 

 

Opdracht

1)  Maken wij nog mee dat de komeet van Halley de volgende keer langs de aarde komt? Wanneer zal hij weer te zien zijn?

2)  Hoe denk je dat Halley ontdekt heeft dat de komeet steeds weer terug kwam?

3)  Wat is het verschil tussen een komeet en een meteoriet?

 

contact: info@techna.nl

hans oostendorp stoommachine GL KB BB leerweg elektriciteit stroom spanning snelheid proeven natuurkunde techniek docent vmbo mavo vbo leerlingen kelvin celsius fahrenheit dichtheid massa mars volume brug motor constructie mir ruimte tandwielen regenboog licht laser straling atoom practicum maan zon planeten aarde saturnus zon elektromagnetisme elektromotor pascal magneet dynamo boiler ampere volt newton kracht hefboom moment onderwijs wps vernieuwde basisvorming lts vmbo les basisschool watt volt ohm spanning orkaan weer wolken rontgen licht kleur energie techna natuurkunde techniek scheikunde kinderen kids kidz werkstuk eenvoudig nieuwe manier van lesgeven presentatie powerpoint proef hersenknerser hotpot vraag vragen opdracht opdrachten schakelingen batterij schakelaar elektriciteitscentrale serie parallel componenten weerstand leerling meester klas les aantekeningen examen eenvoudig nask leraar lerares docente kerndoel competenties pdf 4e klas 3e 2e 1e belgie start profieldelen vernieud keuzedelen competentie