De

Gloeilamp

Het elektrisch licht is in 1811 uitgevonden. Sir Humphrey Davy ontdekte dat een elektrische boog tussen 2 polen (+ en -) licht gaf. Pas in 1841 werd het eerste elektrische licht in gebruik genomen. Deze eerste lampen waren te snel stuk en gaven veel te veel licht om in huis te gebruiken. Om Licht te kunnen maken zijn het juiste filament (geleider) in de juiste doos (de glazen bol) zonder zuurstof nodig. Zuurstof zorgt ervoor dat de geleider in brand vliegt.

 

Het elektrisch licht zoals we dat nu kennen werd eigenlijk tegelijk (in 1879) door 2 mensen uitgevonden: Thomas Alva Edison in de Verenigde Staten enSir Joseph Wilson Swan in Engeland.

 

 

 

Swan was eigenlijk de eerste die een gloeilamp maakte met een glazen bol. Het probleem was altijd om een vacuŁm te krijgen en dat dan zo te houden. Edison was de eerste die de lamp van Swan geschikt maakte om thuis te gebruiken. Zijn lamp bestond uit een vacuŁm in een glazen bol met daarin een platina filament. Deze lamp kon maar enkele uren branden.

 

(Edison draait z'n eerste werkende gloeilamp in een lamphouder)

 

Edison besloot een filament van koolstof te gebruiken. Toen hij daarna spanning op de draad zette, gaf deze een zacht oranje schijnsel. Vijftien uur later brandde het filament door. Aan het eind van 1880 maakte Edison een lamp van 16 Watt die het 1500 uur uithield.

 

Opdracht

Proef

hersenknerser

1)  Edison heeft meer uitvindingen gedaan. Noem nog 2 uitvindingen met het juiste jaartal.

2)  Waarom is het zo belangrijk dat het filament brandt in een ruimte zonder zuurstof? Leg je antwoord uit.

3)  De gloeilamp is niet de enige soort verlichting die we nu kennen. Noem 3 andere soorten lampen en leg het verschil uit met de gloeilamp.

4)  De gloeilamp wordt in strips gebruikt om aan te geven dat een stripfiguur een ..... heeft. Waarom wordt de gloeilamp hiervoor gebruikt?