De

Hand Batterij

 

Maak met je huid en 2 verschillende metalen een batterij.

      

Wanneer je, je handen op de beide platen houdt worden je handen samen met de platen een batterij.

WAT HEB JE NODIG?

-    Een DC ampèremeter     meetbereik 100 microampère.

-    Een plaat aluminium en een koper plaat, even groot als  hand.

-    2 ijzeren elektriciteitsdraden met krokodillenklemmen.

-    Een houten onderplaat 

-    mogelijk: andere metalen platen (lood,zink, etc)

 

WAT MOET JE DOEN? (15 minuten of minder)

Leg beide metalen platen op een ondergrond van hout. Het mag ook op een ander materiaal als het maar geen geleider is.

Gebruik de klemmen om de stroomdraden aan de platen vast te maken. Daarna sluit je de draden aan op de ampèremeter. 

 

   

 

Leg je allebei je handen op een verschillende plaat. Als het goed is zie je nu al dat de wijzer van de meter beweegt (uitslaat). Wanneer de wijzer niet uitslaat, moet je de aansluitingen (polen) omdraaien.  Als er nu nog steeds niks gebeurd moet je met wat schuurpapier het oxide(roest) laagje verwijderen want oxide geleid geen stroom.

Probeer verschillende metalen uit zodat je de beste combinatie vindt.

Welke 2 metalen leveren de meeste stroom. Probeer ook of harder duwen meer resultaat geeft. Maak ook een keer je handen nat en kijk wat het verschil is met droge handen.

Herhaal de proeven maar nu met een voltmeter.

Laat 2 mensen allebei hun hand op 1 plaat houden. Daarna moeten ze elkaar de vrije hand schudden.

 

 

De proef werkt ook door de metalen in zoutwater te doen

VERKLARING

Wanneer je de 2 metalen aanraakt werkt het dunne laagje zweet in je handen als het zuur in een accu. Er ontstaat een reactie tussen het zweet en het koper en aluminium. De reactie met koper neemt elektronen weg uit het koper hierdoor wordt het koper positief geladen. De reactie met aluminium geeft het aluminium juist meer elektronen en dus een negatieve lading.

Dit verschil in lading zorgt voor een stroom tussen de platen. De elektronen die aluminium teveel heeft stromen naar het koper dat elektronen te kort heeft. (positieve lading kan in metalen niet stromen, de negatieve elektronen wel). Kennelijk is het verschil in lading groot genoeg om een stroom door je lichaam te laten stromen. 

Je lichaam heeft een kleine weerstand voor stroom. De meeste weerstand wordt veroorzaakt door je huid. Door je huid nat te maken verlaag je deze weerstand en zal er dus een hogere stroom ontstaan. Wanneer 2 mensen elkaar de handen vast houden moet de stroom 2 maal door de huid heen. De weerstand neemt toe en de stroom wordt dus lager.

Ieder metaal heeft een verschillende lading. Daarom moet je even zoeken welke metalen het grootste verschil hebben, zodat je batterij het beste resultaat levert. Deze proef verklaart ook waarom je een schok krijgt als een stukje zilverpapier de vulling in je kiesg raakt (2 verschillende metalen) .